torsdag 5 juli 2018

TOKI-projekt: Stockholm

Hejsan!

Förutom resorna till München och Tromsö har TOKI-projektet också haft en resa. Den resan var en 3-dagars visit till Stockholm. Resan ägde rum 16-18 maj. Projektlärarna var Jari Löf och Marianne Backlund, och på resan hade vi även vår kanslist Marit Udd med.
Vi for tidigt på onsdagen den 16:e, flyget till Stockholm gick ca. 9 på morgonen så när vi väl landat i Stockholm hade vi ännu en hel dag framför oss, vilket var roligt. Efter att vi lämnat våra väskor på hotellet gick vi ut på stan för att äta, för att senare möta upp eleverna från Leppävirta. Vi for tillsammans till Riksidrottsmuseet där vi fick prova på olika test som idrottare genom historien har gjort för att testa sin kapacitet. Därefter besökte vi också Tekniska Museet.




På torsdagen besökte vi Mall of Scandinavia, gjorde lite shopping, och åkte sen vidare till det kända ABBA-museet. Där fick vi läsa om bandets utveckling och framgång samt dansa och sjunga loss till deras musik. Efter ABBA-museet tog fyra flickor och lärare Jari friheten att åka på en fotbollsmatch. Matchen spelades mellan Örebro och Djurgården. Fotbollen är större i Sverige än vad den är i Finland, därför var det speciellt roligt att se en äkta Allsvensk fotbollsmatch!








På fredageftermiddag for Leppävirta eleverna hem, och vi lämnade kvar ännu tills kvällen. Men vi hann gå en sväng via Gamla stan. Där fick vi gruppvis olika uppgifter, såsom att leta reda på olika platser och fotografera. Efteråt åt vi gemensam lunch på Jensens Böfhus innan Leppävirta eleverna for hem. När det bara var vi från Gymnasiet i Petalax kvar valde vi att gå till Slottets skattkammare. Där hade vi en egen guide som berättade om kungaskarans olika kronor samt andra accossearer. Skattkammaren ligger under marken, för att det ska hållas mörkt. Solljus gör att de gamla föremålen förstörs. Detta gjorde också att man ej fick ta bild med blixt, och det var lite besvärligt eftersom det var så mörkt där från förr.





På kvällen tog vi båten över till Åbo. Lördag morgon skiljdes vi åt, eftersom några skulle på stafettkarnevalen och vissa skulle hem. Från stafettkarnevalen kom vi hem med en stark 4:e plats i 4x100.


//Elvira Söderlund

tisdag 3 juli 2018

Projekt: München - resan

Hejsan!
Jag själv deltog i resan till München så nu tänkte jag berätta lite om vår resa dit. Resan ägde rum från 20:e till den 24:e april. Vi var sammanlagt 40 elever och fyra lärare som deltog.

Dag 1: Fredag
Flyget från Vasa gick runt 7 på morgonen. Vi mellanlandade i Vanda och var framme i München vi 10 tiden. Våra rum på Wombat's Hostel München skulle inte vara redo före på eftermiddagen, så vi tog en buss till Allianz Arena. Där fick vi klassvis privat rundtur på stadion. Efteråt for vi till vårt hostel inne i stan. På kvällen hade vi fritid, och nästan alla deltagare i resan tog sig friheten att undersöka stan, samt shoppa.

Fin utsikt från flyget

Lärare André kände för att vara med på foto
Arenan var FC Bayerns hemma-arena
Arenans insida

 Dag 2: Lördag
 Lördagen började med frukost på hostelet. Sen kom en buss för att hämta upp oss, samt en finlandssvensk guide som guidade oss genom i prncip hela stan och visade oss fina byggnader och speciella platser. Efter stadsrundturen bar det av till Nymphenburg palatset. Även där guidade han oss. Efter vi fått se den fina insidan av palatset åkte vi in till stan igen. Närmare sagt till Theresienwiese, där de hade en vårmarknad med allt från mat till nöjesattraktioner.

Frukost
Rundtur med buss

Nymphenburg palatset är över 600 meter långt och det tog 90 år att bygga det. Allt detta för att frun till kungen ville ha en sommarstuga som hon kunde rymma iväg till när hon ville ifrån svärmors tjat...
Mycket av inredningen innuti palatset var i äkta guld


Dag 3: Söndag 
Söndag var museidag. Deutsches Museum låg först på tur. Museet innehåller allt möjligt i väg med historiska föremål. Sen bar det av till BMW Welt och BMW Museum. En favorit hos många. Där fanns det några av de första bilar, flygmotorer och motorcyklar som gjorts av BMW. Men också många av de nyaste, och några som inte ens existerar ännu. På kvällen gick några av resemedlemmarna på gemensam middag på en restaurang som jag ej minns namnet på... hehe

Inne i Deutsches Museum

Utanför Deutsches Museum
BMW Museum


Dag 4: Måndag
Denna dag hade vi från början inga planer, men vi ungdomar  fick komma med förslag på vad man kan göra. Vi for då en bit utanför München, för att klättra i en klätterpark. Där hade vi möjlighet att klättra i en större modell av klätterställning, samt åka flying fox, en sorts linbane-bana. Efteråt tog vi oss till Messestadt, där vi som ville shoppade lite. Lång men väldigt rolig dag!



Dag 5: Tisdag
På tisdagen var dagen kommen, då det bar av hemmåt. Vi packade våra väskor på morgonen innan en  buss kom och hämtade oss för att ta oss till Dachau koncentrationsläger. Det är ett av de läger som finns i Tyskland, ett relativt litet sådant. De flesta hus var nerbrända till grunden, ändå kunde man föreställa sig hur det skulle sett ut, men inte hur det varit. Vi diskuterade i gruppen om hur fin naturen är runt om i lägret, även fast sådana hemska saker hänt på området. Tyder bara på att alla dåliga saker har ett slut och det blir bättre. 
Senare tog bussen oss till flygplatsen. Vårt flyg från München gick ganska sent och det från Helsingfors till Vasa ännu senare. Så det blev en lång kväll med tidig morgon dagen efter. Men det klarade vi galant. 







Åtminstone hade vi fin utsikt hem :)


Som tillägg vill jag ännu säga tack till våra extremt härliga Projektlärare Anton, André, Marianne och Regina. Resan skulle inte varit densamma utan er. Sen vill jag tacka vädergudarna för det otroligt bra vädret vi hade hela resan, varje dag njöt vi med 25 grader och sol! 

// Elvira Söderlund

söndag 10 juni 2018

Projekt: Tromsö - resan

Jag själv deltog inte i Tromsö projektet. Därför har jag bett Berit, en av projektlärarna, att berätta vad de gjorde under deras resa till Norge. Det kommer här:
 
PROJEKT  Arktiskt äventyr – på tur till Tromsö!
Målet med projekt Arktiskt äventyr var såväl sportigt som kulturellt. Förutom utomhusaktiviteter ägnade vi oss åt ett besök vid Tromsös arktiska universitet och ett besök vid universitetets Vetenskapscenter.  Vi var sex studerande (en studerande blev tyvärr sjuk) och två lärare som deltog i projektet.
Vi startade från Vasa med tåg till Uleåborg tisdag eftermiddag 17.4. Vi övernattade ute på Nallikari i hotell Kortteri. Efter att vi kommit fram till hotellet åt vi pizza på badhotellet Eden. Efter det begav sig de studerande ut på isen vid Nallikari medan de två lärarna föredrog att ta sig ett dopp i badhotellets pooler. 

Dag 1, onsdag 18.4. Vädret var otroligt vackert då vi flög över bergen i norra Finland, Sverige och Norge och inga som helst moln hindrade sikten. Efter att vi tagit taxibuss till hotellet Thon Polar begav vi oss i samlad tropp ut på stan. Efter att ha ätit pizza (!) på Pepes pizzeria tog vi buss till Fjellheissen (Fjällhissen) och tog således liften upp på berget med utsikt över stan och fjorden och Hurtigruten. Vi tillbringade många timmar däruppe bland snön i strålande sol och med förtjusande utsikt!


Utsikt från Fjellheisen:






Dag 2, torsdag 19.4 Vi tog bussen ut på landet och hämtades av en hurtfrisk tjeck som hjälpte oss med att få på oss snöskorna. Sen promenerade vi käckt till stugan där vi fick kaffe och salta pinnar. Efter det var det dags att klä på oss snöskorna igen och börja gå upp för berget. Väl uppe fick vi några slurkar hett vatten och sedan började nerfärden. Den var faktiskt mera ansträngande än klättringen uppåt. Snön började nämligen vara litet för blid och åtminstone stavarna hade en tendens att sjunka ner i snön. Väl nere igen fick vi mat innan vi återvände till busshållplatsen där vi blivit hämtade. Vädret var godkänt, om än inte lika soligt som då vi anlände till Tromsö. Det var i och för sig helt bra, eftersom det var varmt att gå med snöskor även utan gassande sol! Vi gick sammanlagt ca två och en halv timme.




Vi går med snöskor




Dag 3, fredag 20.4 var universitetsdag. Vi besökte en liten institution för finska och kvänska. Antalet lärare är tre – en finne, en tornedaling och en kvän – och de studerande var inte heller så många. Men man kan alltså idag studera både finska och kvänska på magistersnivå vid Tromsö universitet. Olivia och Anton presenterade finlanssvensk vardag, språk och kultur för ett tiotal studerande. Förstås gjorde de också reklam för Gymnasiet i Petalax! Mest uppskattad blev nog KAJs ”Kom till byin”.  Kroppsspråket i videon och den engelskinfluerade storyn verkade vara universell och alla tycktes förstå också utan översättning! Vi fick kaffe och våfflor med getost som förplägnad.
Efter besöket på universitetet besökte vi Vetenskapscentret på universitetsområdet. Där fanns många spännande aktiviteter och mycket information om djurvärld och klimatförändringar.
Dagen avslutades med ett besök på studenternas KRAFT-hall där Christian och de studerande ägnade sig åt allehanda fysiska aktiviteter. En viss modersmålslärare tyckte att det räckte med kraftansträngningarna från föregående dag och föredrog att sjunka ner med stickningen i en säckstol i cafeterian! Nämnda lärare noterade att på två och en halv timme kom det endast en sång på norska i den norska radiokanalen, allt annat var på engelska...



Olivia och Anton föreläser om finlandssvensk kulturpå finska och kvänska institutionen.


 Aktiviteter under besöket vid universitetets Vetenskapscenter


 Studerande mot Christian på Vetenskapscentret!



Dag 4, lördag 21.4 bestod av en fisketur på fjorden. I fem, sex timmar var vi ute i båt och ”fiskade”. Det kom inte precis någon storfångst, men naturupplevelsen var storslagen: Solen sken från en klar himmel och fjorden låg spegelblank. Norrmannen som körde båten var trevlig och bjöd på såväl kaffe som fisksoppa. En underbar dag som avslutades med gemensam middag i hotellets restaurang.


Lördagens båtutflykt bjöd på strålande sol!





Vi åt vår ”fångade fisk” på båten!  



Sista kvällen!
Gemensam middag sista kvällen i Tromsö.




Tromsös underbart vackra och rofyllda Ishavskatedral , som egentligen heter Tromsdalen kirke.



Dag 5, söndag 22.4 betydde hemfärd. Flygresan gick enligt tidtabellen och vi hann äta i Uleborg innan vi tog tåget hem.
Som allmänt utlåtande kan sägas att det var en fin resa, att frukosten på hotellet var sagolik,  att de studerande var glada och positiva, att lärarna samarbetade utmärkt och att Norden som resmål är en nisch att satsa på för kommande projektledare!
Berit Sjöman
som njöt allra mest av den friska luften!

Foton: Olivia Risberg och Berit Sjöman



// Elvira Söderlund