måndag 25 januari 2016

Eklasstandem och TOKIprojektet

Eklasstandem är ett stort forskningsprojekt där Gymnasiet i Petalax samarbetar med Åbo Akademi och Vasa universitet. Eklasstandem är en metod som ska hjälpa elever lära sig det andra inhemska språket. Projektet sker via internetuppkoppling och man får en förutbestämd 'språkpartner' som man eventuellt delar likadana intressen med som man senare under en period kommer ha flera återkommande videosamtal med. Målet är som sagt att via projektet och sin nya vän lära sig antingen lite finska eller svenska.

Detta projekt har nu under slutet av 2015 dragit igång i åk 2 i Gymnasiet i Petalax. Gruppen har för första gången testat att föra ett möte med sin nya språkpartners via video- och samtalsprogrammet skype och fått pröva på programmet. Ännu fler av dessa skypemöten väntar ännu runt hörnet nu på våren och det är fin sak att få ta del av detta viktiga projekt. Att få lära sig ett nytt språk via en enskild person som man sitter och talar direkt med är något som funkar mycket bra och man får även en eller flera nya vänner!

Ett annat språkprojekt som redan från hösten drar igång varje år i årskurs 2  i Gymnasiet i Petalax är TOKI-projektet där man med vänelevsskolan Leppävirran Lukio sammarbetar för att lära sig både finska och svenska. På hösten kom eleverna från Leppävirta hit till oss och nu var det vår tur att få åka och hälsa på dem!

Onsdagen den 13 januari bar det av mot Leppävirta för de studerande i åk två i Gymnasiet i Petalax. Efter en lång bussresa kom vi fram till skolan och efter att ha hälsat på våra vänner och fått ett gott mellanmål begav vi oss till hotellet Vesileppis underjordiska skidtunnel för att ha olika lekar och bekanta oss ytterligare. Efter det var det dags att åka hem till enskilda vänelever för inkvartering. En större grupp begav sig till ett och samma hus för att ha en pizza- och spelkväll, vilket var mycket trevligt och roligt! 


Torsdag den 14 januari tackade vi för oss hos de familjer som vänligt lånat ut sovplatser åt oss och sedan bar det av till vänelevernas skola. Där tog vi del av svenska lektioner och förde en presentation om vårt eget gymnasium. Efter lunch satte sig alla eleverna i bussen och drog iväg på en mycket väl sammansatt och rolig statsorientering i Kuopio och sedan en tur upp i det 75 m höga Puijotornet. Efteråt varvade eleverna av med shopping och inkvartering på Vesileppis där man kunde simma eller gå på gym. Fredag den 15 januari åkte vi utvilade till skolan och tog del i våra sista lektioner och spelade svenska sällskapsspel och tog gruppbilder. Vi diskuterade också en resa till Stockholm som blir av senare i år. Efter ett långt adjö for vi Petalaxelever iväg på en sista shoppingrunda och sedan hem.

TOKI-gruppen 2015-2016


En mycket givande och rolig upplevelse, vi har fått nya vänner och fått utöva det finska språket på ett kanske mycket roligare sätt! Tack alla som var med också gjorde resan så minnesvärd! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar