fredag 26 februari 2016

Projektvecka 2016

Projektvecka v.8

Projektveckan 2016 i Gymnasiet i Petalax lider mot sitt slut för i år. Gymnasiet erbjuder varje år en unik chans för varje enskild elev ett val om de vill följa med på en projektresa där man får utforska ett nytt land och dess historia. Under projektveckan får eleverna bekanta sig på nära håll med de projektresor de valt, i år kunde man välja mellan en spännande vetenskapligt inriktad resa till München eller den alltid återkommande Polen-resan där man fokuserar på historien kring förintelsen. Nu under vecka 8 har dagarna varit fulla med olika program, allt från utflykter, filmer och diktskrivning. Inom varje projekt skapas en hemsida där eleverna skriver om olika rubriker som hör till ämnet de får lära sig om, i skolan finns också flera webbredaktörer som färdigställer och lägger upp texterna på webbsidorna.

Länkar till dessa webbsidor kommer läggas upp inom kort.

München

 

Resan till München i år fokuserar kring vetenskapen runt olika typer av energi som t.ex. kärnkraft, solkraft, kolkraft och många fler. Eleverna har jobbat hårt med flera olika rubriker och skrivit texter till webbsidan. I torsdags 25.2 bar det av på ett besök till Kärnkraftverket Olkiluoto i Eurajoki där eleverna först fick lyssna på en intressant och lärorik presentation om kärnkraft och framförallt slutförvaring av kärnavfall och efter detta fick de även besöka slutförfaringspunkten. Eleverna fick också undersöka hur mycket strålning olika vardagsföremål innehåller. Efteråt återvände de till besökscentret och tittade på en utställning och de fick även se på en livestream (en visning i realtid) av personal som jobbade. Nu i fredags tog en debatt plats, där en grupp var för och en grupp emot kärnkraft, resultaten var otroligt jämna och emot vann 10-9.

I München ska eleverna besöka BMWs högkvarter och besöka labbet -- där eleverna möjligen skall få delta i ett par experiment. Besök av antingen ett klassiskt eller modernt konstmuseum kommer också ske.

Polen 

 

Eleverna har liksom i Münchenprojektet jobbat kring olika rubriker och har hela veckan skrivit och färdigställt presentationer. Nu i veckan har rektor Margareta haft en presentation om förintelsen och diskuterat historien kring detta folkmord. Eleverna ska i Polen besöka det nerlagda koncentrationslägret Auschwitz som användes under förintelsen, de ska på en utflykt till skidorten Zakopane, en guidad rundtur i  Kraków i de judiska kvarteren och besöka Schindlers museet. Eleverna ska också hinna med en polsk afton som inkluderar en fin middag.

Berits skrivverkstad

 

Modersmålsläraren Berit har hela veckan haft en skrivverkstad för de elever som inte valt något projekt alls, så de under veckan också ska hållas sysselsatta. I skrivverkstaden har man förberett ett program inför den internationella kvinnodagen den 8 mars och även skrivit dikter. Berit har också haft ett förberedelseprogram för abiturienterna  som ska skriva modersmål i studenten inom kort och hon har med dem gått igenom gammalt och nytt material.

Kort sagt så har eleverna haft en fullspäckad vecka med mycket jobb och intressanta föreläsningar, alla är nöjda och glada och eleverna väntar nu med spänning på att få åka iväg på sina resor! 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar