tisdag 3 juli 2018

Projekt: München - resan

Hejsan!
Jag själv deltog i resan till München så nu tänkte jag berätta lite om vår resa dit. Resan ägde rum från 20:e till den 24:e april. Vi var sammanlagt 40 elever och fyra lärare som deltog.

Dag 1: Fredag
Flyget från Vasa gick runt 7 på morgonen. Vi mellanlandade i Vanda och var framme i München vi 10 tiden. Våra rum på Wombat's Hostel München skulle inte vara redo före på eftermiddagen, så vi tog en buss till Allianz Arena. Där fick vi klassvis privat rundtur på stadion. Efteråt for vi till vårt hostel inne i stan. På kvällen hade vi fritid, och nästan alla deltagare i resan tog sig friheten att undersöka stan, samt shoppa.

Fin utsikt från flyget

Lärare André kände för att vara med på foto
Arenan var FC Bayerns hemma-arena
Arenans insida

 Dag 2: Lördag
 Lördagen började med frukost på hostelet. Sen kom en buss för att hämta upp oss, samt en finlandssvensk guide som guidade oss genom i prncip hela stan och visade oss fina byggnader och speciella platser. Efter stadsrundturen bar det av till Nymphenburg palatset. Även där guidade han oss. Efter vi fått se den fina insidan av palatset åkte vi in till stan igen. Närmare sagt till Theresienwiese, där de hade en vårmarknad med allt från mat till nöjesattraktioner.

Frukost
Rundtur med buss

Nymphenburg palatset är över 600 meter långt och det tog 90 år att bygga det. Allt detta för att frun till kungen ville ha en sommarstuga som hon kunde rymma iväg till när hon ville ifrån svärmors tjat...
Mycket av inredningen innuti palatset var i äkta guld


Dag 3: Söndag 
Söndag var museidag. Deutsches Museum låg först på tur. Museet innehåller allt möjligt i väg med historiska föremål. Sen bar det av till BMW Welt och BMW Museum. En favorit hos många. Där fanns det några av de första bilar, flygmotorer och motorcyklar som gjorts av BMW. Men också många av de nyaste, och några som inte ens existerar ännu. På kvällen gick några av resemedlemmarna på gemensam middag på en restaurang som jag ej minns namnet på... hehe

Inne i Deutsches Museum

Utanför Deutsches Museum
BMW Museum


Dag 4: Måndag
Denna dag hade vi från början inga planer, men vi ungdomar  fick komma med förslag på vad man kan göra. Vi for då en bit utanför München, för att klättra i en klätterpark. Där hade vi möjlighet att klättra i en större modell av klätterställning, samt åka flying fox, en sorts linbane-bana. Efteråt tog vi oss till Messestadt, där vi som ville shoppade lite. Lång men väldigt rolig dag!Dag 5: Tisdag
På tisdagen var dagen kommen, då det bar av hemmåt. Vi packade våra väskor på morgonen innan en  buss kom och hämtade oss för att ta oss till Dachau koncentrationsläger. Det är ett av de läger som finns i Tyskland, ett relativt litet sådant. De flesta hus var nerbrända till grunden, ändå kunde man föreställa sig hur det skulle sett ut, men inte hur det varit. Vi diskuterade i gruppen om hur fin naturen är runt om i lägret, även fast sådana hemska saker hänt på området. Tyder bara på att alla dåliga saker har ett slut och det blir bättre. 
Senare tog bussen oss till flygplatsen. Vårt flyg från München gick ganska sent och det från Helsingfors till Vasa ännu senare. Så det blev en lång kväll med tidig morgon dagen efter. Men det klarade vi galant. Åtminstone hade vi fin utsikt hem :)


Som tillägg vill jag ännu säga tack till våra extremt härliga Projektlärare Anton, André, Marianne och Regina. Resan skulle inte varit densamma utan er. Sen vill jag tacka vädergudarna för det otroligt bra vädret vi hade hela resan, varje dag njöt vi med 25 grader och sol! 

// Elvira Söderlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar